Miód na przeziębienie – jaki wybrać? Okres zimowy bardzo często wiąże się z wieloma przeziębieniami, w konsekwencji każdy z nas w sposób szczególny chce zadbać o swoją odporność. Coraz większą popularnością cieszą się zróżnicowane leki i suplementy diety- ich głównym zadaniem jest stymulowanie układu odpornościowego. Okazuje się jednak, że w celu poprawy odporności wystarczający może okazać się odpowiedni miód. Jaki miód sprawdzi się podczas leczenia przeziębienia? Jakimi właściwościami charakteryzują się najpopularniejsze miody? W jaki sposób miód może zostać zastosowany podczas przeziębienia? Jakie właściwości lecznicze posiada miód na przeziębienie? Aby uzyskać odpowiedzi na te pytania, serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem, który z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości naszych czytelników.
Jaki miód sprawdzi się podczas leczenia przeziębienia?
Wbrew wielu sprzecznym opiniom, przeziębienie to choroba, która wywoływana jest przez wirusy. Objawy są wynikiem zapalenia błony śluzowej górnych dróg oddechowych. Do typowych objawów przeziębienia zaliczyć możemy katar, kichanie, uczucie zatkanego nosa, kaszel, ból gardła, gorączka. Osoby dorosłe, które mogą cieszyć się z prawidłowo funkcjonującego układu immunologicznego mogą zapadać na przeziębienie od 2 do 4 razy w ciągu roku. U dzieci jednak do takich infekcji dochodzi znacznie częściej, co jest związane z tym, że układ odpornościowy dopiero się kształtuje i nie jest jeszcze w pełni sprawny. Najwięcej zachorowań przypada na miesiące zimowe i jesienne. Co ciekawe, przeziębienie ustępuje samoistnie. Terapia nie polega na zadziałaniu na przyczynę, a na objawowym działaniu. W związku z tym wykorzystywane są leki o działaniu przeciwbólowym, udrażniającym błonę śluzową nosa. Głównym celem zastosowania leczenia w przeziębieniu jest to, aby zmniejszyć nasilenie występujących objawów.
Jakimi właściwościami charakteryzują się najpopularniejsze miody?
Istnieje wiele rodzajów miodów, które cieszą się naprawdę dużą popularnością i są wykorzystywane na szeroką skalę. Przykładem jest chociażby miód lipowy, który w sposób szczególny polecany jest podczas przeziębień. Jego cechą charakterystyczną są silne właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Wykazywane jest także działanie przeciwgorączkowe i napotne, jak również sprawdzi się do łagodzenia kaszlu. Można sięgać po niego niemal codziennie, jeśli jesteśmy zainteresowani wzmocnieniem układu immunologicznego.
Jeśli chodzi o miód akacjowy, to jest on najsłodszy ze wszystkich dostępnych, zapewne dlatego jest tak uwielbiany przez nasze pociechy. W przypadku jego regularnego spożycia możemy realnie odczuć wzmocnienie odporności na przeziębienia, ale również na choroby zapalne i choroby przewodu pokarmowego. Miód spadziowy polecany jest w kontekście schorzeń układu oddechowego. Mowa chociażby o nieżytach dróg oddechowych. Miód malinowy wyróżnia się ze względu na swoje właściwości napotne i rozgrzewające, dlatego też zalecany jest do stosowania, jeśli nasza temperatura ciała jest podwyższona. Warto jeszcze wspomnieć o miodzie wielokwiatowym, który różni się w zależności od tego, kiedy nektar jest zbierany.
W jaki sposób miód może zostać zastosowany podczas przeziębienia?
Przeziębienie z pewnością nie należy do najprzyjemniejszych. Nie zmienia to jednak faktu, że możemy złagodzić jego przebieg, jeśli zastosujemy odpowiednie rozwiązania. W przebiegu przeziębienia warto zastanowić się nad dodaniem miodu do herbaty lub zastosowaniem go jako zamiennik cukru. Pamiętajmy o tym, by nie był on dodawany bezpośrednio do wrzątku, bowiem w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza traci swoje właściwości zdrowotne.
Podczas przeziębienia godne uwagi jest przygotowanie mikstury z innymi składnikami o pozytywnym wpływie na organizm- w ten sposób jesteśmy w stanie realnie zwiększyć działanie miodu. Co godne podkreślenia, w łatwy sposób możliwe jest przygotowanie syropu na bazie miodu- do niego dodawany jest sok z cytryny, imbir i kurkuma. Cynamon nasili rozgrzewające działanie syropu.
Jakie właściwości lecznicze posiada miód na przeziębienie?
W pierwszej kolejności należy podkreślić- regularne spożywanie miodu jest w stanie realnie wzmocnić odporność organizmu. Pomocne jest jednak również włączenie go do diety wtedy, gdy pojawiają się objawy infekcji- grypy bądź przeziębienia. Miód jest bowiem świetnym antybiotykiem, który działa na pierwsze symptomy przeziębienia, stany zapalne jamy ustnej, oskrzeli, gardła. Prozdrowotne właściwości zawdzięczane są pszczołom – to właśnie one wytwarzają substancje o antybiotycznym działaniu. Mają one za zadanie chronienie przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów, bowiem niszczą i hamują rozwój bakterii. Miód działa też przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Zmniejsza również obrzęk błon śluzowych i rozrzedza wydzielinę. W przeziębieniu może być również stosowany jako środek napotny, uspokajający i nasenny. Miód wykazuje działanie regeneracyjne na organizm, dzięki czemu szybciej wracamy do zdrowia.